Diamantový prsten - prsten na celý život

Prsten je symbolem svazku, věčnosti, trvalého a vážného vztahu. Pokud darujete prsten s diamantem, ať už zásnubní, snubní, nebo „jen tak“ k výročí, narození dítěte apod., věřte, že darujete věčný prsten, jehož krása neubude ani po mnoha letech.

Charakteristika diamantu

  • Diamant představuje nerost, jenž není upravený.  Slovo diamant má původ v řeckém adamas - nepřemožitelný, diamant je nejtvrdším materiálem na světě. Díky své jedinečné tvrdosti je diamant schopný cestovat zemskou kůrou na povrch, kam je vytlačován vulkanickou horninou, v níž je usazen.
  • Diamant je tvořen jedním z nejvíce zastoupených stavebních prvků v přírodě, a to uhlíkem.
  • Většina diamantů se brousí do 57 nebo do 58 plošek (faset). Správně vybroušený briliant odráží světlo z jedné fasety na druhou a opět horní částí kamene ven.
  • Diamanty mají šestkrát větší tepelnou vodivost než měď. Díky této vlastnosti se využívá diamant jak při testování diamantů, tak při použití diamantů v nanotechnologiích.
  • Kvalita diamantu se určuje podle čtyř kritérií: váha; čistota; barva a brus.

Kvalita diamantového prstenu podle brusu diamantu

Dokonale** vybroušený diamant** poznáte podle toho, že se celý třpytí. Čím lepším brusem disponuje diamant, tím se více třpytí. Nekvalitně vybroušený diamant je sklovitého a kalného vzhledu.

Typy kvality brusu u diamantu

  • Kvalita brusu Ideal/Excellent - charakteristikou tohoto brusu jsou špičkově vybroušené diamanty nejvyšší kvality, kdy odrážejí skoro veškeré světlo, které na ně dopadá.
  • Kvalita brusu Very good - brus představuje cca 15% nejkvalitněji vybroušených diamantů, které odrážejí téměř shodný objem světla jako diamanty broušené Ideal/Excellent.
  • Kvalita brusu Good – do této kategorie patří diamanty, které odrážejí většinu světla. Sem se řadí zhruba čtvrtina veškeré diamantové produkce.
  • Kvalita brusu Fair - u této kvality brusu se stále jedná o kvalitně vybroušené diamanty, ovšem třpytí se o poznání méně, a to než diamanty vyšších kategorií.
  • Kvalita brusu Poor - diamanty, jenž svojí kvalitou brusu nesplňují nároky na kvalitní brus. Drtivá většina světla, která na diamant dopadá, se ztrácí a kámen tak ztrácí svůj jas.

Kvalita diamantového prstenu podle tvaru diamantu

Tvar diamantu významně umocňuje krásu diamantového prstenu.

  • Diamant ve tvaru Emerald – tvar diamantu dává vyniknout především čistotě diamantu. Od ostatních se liší svojí spodní částí, která nese název pavillon, jenž je broušena do obdélníkových plošek, vytvářejících jedinečný optický dojem.
  • Diamant ve tvaru kruhu - kruhový tvar diamantu je v současnosti nejpopulárnější a zároveň nejvyhledávanější. Nejlépe ze všech tvarů totiž odráží světlo, čímž umocňuje jedinečný diamantový třpyt.
  • Diamant ve tvaru Asscher – tvar Asscher velmi připomíná Emerald, na rozdíl od něj má však čtvercový tvar. Stejně jako Emerald dává vyniknout čistotě diamantu.
  • Diamant ve tvaru Cushion – jedná se o polštářkový tvar se zaoblenými rohy a 58 ploškami se vyznačuje mimořádným třpytem.
  • Diamant ve tvaru Pear - diamant ve tvaru slzy, kdy jeden jeho konec je zaoblený a druhý zašpičatělý. Skládá se z 56 plošek.
  • Diamant ve tvaru Princess – tvar Princess mívá podobu čtverce i obdélníku. Má neobvykle vysoký počet 76 plošek.
  • Diamant ve tvaru Marquise - tvar Marquise, složený z 55 plošek, umožňuje zachovat u diamantu co nejvyšší váhu v karátech.
  • Diamant ve tvaru oválu - diamanty broušené do oválného tvaru, tak jako kulaté, výjimečně umocňují briliantový třpyt. Tento tvar se skládá z 55 plošek.
  • Diamant ve tvaru Radiant - jedná se o čtyřhranný diamant se seříznutými rohy, jenž se skládá ze 70 plošek.
  • Diamant ve tvaru srdce – jedinečný romantický tvar složení z 59 plošek.

Kvalita diamantového prstenu podle barvy diamantu

Diamant nemá jen jednu barvu. Barvy diamantu jsou odstupňované, kdy nejlepší barva je na stupni D.

  • Stupeň D – prvotřídně bílý + diamant
  • Stupeň E – prvotřídně bílý diamant
  • Stupeň F – velmi bílý + diamant
  • Stupeň G – velmi bílý diamant
  • Stupeň H – bílý diamant
  • Stupeň I až J – lehce tónovaný bílý diamant
  • Stupeň K až M – tónovaný bílý diamant
  • Stupeň N až Z – lehce nažloutlý diamant

Kvalita diamantového prstenu podle čistoty diamantu

Nikdo není dokonalý, ani člověk, ani drahý kámen. Pokud byste hledali diamant bez jakéhokoliv drobného kazu, či nedokonalosti, pravděpodobně ho nenajdete. Za bezchybný diamant se obvykle považuje takový kámen, který při desetinásobném zvětšení nemá žádný vnější ani vnitřní viditelný kaz.

  • FL, IF - Internally Flawless, Flawless – jedná se o diamanty bez jakýchkoli vnějších a vnitřních vad. Diamanty jsou extrémně vzácné.
  • VVS1, VVS2 - Very, Very Slightly Included – diamanty, u kterých je při desetinásobném zvětšení velmi obtížné odhalit jakékoli kazy. Diamant, který vyniká svojí kvalitou.
  • VS1, VS2 – Very Slightly Included – diamanty, u kterých kazy nejsou viditelné pouhým okem.
  • SI1, SI2 – Slightly Included – diamanty, u kterých jsou kazy viditelné, a to při desetinásobném zvětšení. Výjimečně mohou být tyto kazy také viditelné pouhým okem. Jedná se o diamant přijatelné kvality.
  • I1, I2, I3 – diamant horší kvality.

Diamantový prsten a briliantový prsten

Diamant je přírodním nerostem, surovinou, která se dále zpracovává. Také drahý kámen tohoto složení se nazývá diamant.

Briliant – jedná se o typ diamantového brusu, jenž má přesné parametry. Skládá se z malých, přesně vybroušených plošek - 57 faset. U tohoto typu brusu je maximálně využito optických vlastností diamantu. Dokonale vybroušený kámen odráží až 99 % dopadajícího světla.

Péče o diamantový prsten

I když je diamant tvrdým kamenem, může se poškrábat o jiný diamant. Z toho důvodu mějte uschované** diamantové šperky** v samostatných krabičkách, šperkovnici apod. důležité je, aby každý šperk měl svůj prostor.

Nenoste diamantový prsten, v případě, že budete dělat těžkou práci. Korunka, která drží diamant, by se mohla uvolnit a velmi snadno byste mohli diamant ztratit.

Abyste měli jistotu, že Vám diamantový prsten vydrží co nejdéle, navštivte pravidelně jednou za šest měsíců šperkaře, který zkontroluje prsten a případně upraví usazení diamantů. V rámci toho Vám prsten i vyčistí.

Metody způsobu čištění diamantového prstenu

Domácí čpavek – dejte diamantový prsten zhruba na půl hodiny do čpavkového roztoku, v poměru 1:100 dvaceti pěti procentního amoniaku a teplé jarové vody. Prsten pak vyndejte a jemným štětcem ho z obou stran oprašte. Následně ho dejte podruhé do roztoku, poté opláchněte pod tekoucí vlažnou vodou a usušte v papírové utěrce.

Jarová voda – namočte diamantový prsten do vlažné vody s jarem. Lehce prsten vyčistěte měkkým kartáčkem na zuby. Následně prsten opláchněte pod vlažnou tekoucí vodou. Prsten opatrně osušte v jemné tkanině, předtím se však ubezpečte, že v nádobě, nemáte již žádný šperk, teprve poté umývací lázeň vylijte.

Alkohol – můžete využit i alkohol, ovšem bez jakýkoliv barviv a všelijakých jiných přísad. Jedná se o bezpečnou metodu, jak diamantový prsten vyčistit. Například čistý líh, který je k dostání v každé lékárně. A jak na to? Vložte prsten do sklenice či nádobky s lihem na dobu cca jedné hodiny a jemně vyčistěte kartáčkem. Následně prsten osušte v jemné tkanině.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12585 (magazinpodnikani.cz#20)


Přidat komentář