Pečivo na oslavy - Ostrava

Budete pořádat nějakou párty, večírek, dětskou či narozeninovou oslavu? Organizujete svatební hostinu a následnou oslavu? Na tyto a podobné akce budete potřebovat dostatek rozmanitých druhů pečiva.

Jak rozlišit jednotlivé druhy pečiva?

Když přijdete do obchodu s potravinami nebo do pekárny, můžete si u pečiva všimnout různých nápisů jako „běžné pečivo“, „jemné pečivo“, „celozrnné pečivo“, „bílé pečivo“, grahamové pečivo“ apod. Víte však, co se pod těmito označeními skrývá? Poznáte, z čeho jsou jednotlivé druhy pečiva vyrobeny? Víte, které jsou zdravější a které se naopak na pravidelnou konzumaci příliš nedoporučují? Níže Vám přinášíme přehled druhů pečiva, který Vám pomůže jak při nákupu pečiva na oslavy nebo speciální příležitosti, tak s výběrem pečiva pro každodenní konzumaci.

Jemné pečivo

Jako jemné pečivo jsou označovány pekárenské výrobky, které by neměly tvořit hlavní složku denního příjmu pečiva, neboť ve srovnání s běžným pečivem má jemné pečivo vyšší energetickou hodnotu a většinou i nižší obsah vlákniny – není proto příliš dietní. Jedná se o pečivo, které si kupujeme především pro jeho příjemnou chuť a pro potěšení. Některé druhy jemného pečiva je možné používat pro každodenní konzumaci na snídani či na svačinu, jiné jsou vhodné pro zvláštní příležitosti jako oslavy a rauty, dětské akce apod. Jemné pečivo můžeme v zásadě rozlišit na sladké a slané, případně i diabetické, ve kterém je cukr nahrazen sladidly bez energetické hodnoty.

Sladké pečivo s obsahem cukru

Sladké pečivo určitě dobře znáte – mnoho z nás si jej denně kupuje na svačinu nebo jako náhražku snídaně. Nejčastěji se jedná o typicky českou vánočku, dále o různé tvarohové či ovocné šátečky, koblihy nebo croissanty s ovocnou, čokoládovou nebo krémovou náplní apod. Pro slavnostnější příležitosti, pro rauty a oslavy nebo pro hostiny se hodí méně běžné druhy sladkého pečiva, které mohou být představovány například koláči a koláčky, ovocnými nebo tvarohovými kapsičkami, pečivem z lineckého těsta, mrkvovým nebo ovocným chlebíčkem, buchtičkami z náplní makovou či tvarohovou, ovocným závinem, perníkem či makovcem, sladkou štolou a jinými sladkými pochoutkami.

Sladké pečivo bez obsahu cukru vhodné pro diabetiky

Totéž pečivo jako je sladké je možné vyrobit i bez obsahu cukru, kde sladkou chuť dodá náhradní sladidlo bez energetické hodnoty. Pak se jedná o sladké pečivo bez cukru, neboli diabetické pečivo, které je určeno osobám s poruchami tvorby inzulínu, resp. cukrovkářům.

Slané pečivo

Stejně jako sladké, tak ani slané pečivo by nemělo tvořit hlavní složku denního příjmu pečiva, ale mělo by být zastoupeno pouze jako pochutina, občas jako rychlá svačina nebo též náhrada snídaně. Mezi slané pečivo lze zařadit například rohlíky posypané kmínem a hrubozrnnou solí. Jiné druhy slaného pečiva se vyrábějí ze slaného listového těsta a povrchu mohou být sypané také kmínem anebo slunečnicí či jinými semínky. Pokud mají více zasytit, mohou mít uvnitř náplň, například kysané zelí, sýr, škvarky nebo uzeninu. Mezi slané pečivo lze dále zařadit i mini pizzy nebo slané tyčinky sypané kmínem a hrubozrnnou solí, sezamem či mákem, obohacené sýrem apod.

I slané pečivo se hodí na rauty a oslavy. Je však dobré vybírat něco zvláštního, nikoliv jen běžný slaný rohlík s kmínem a hrubozrnnou solí. Pro hostiny a rauty se hodí slané pečivo s náplní a rovněž slané tyčky nebo mini pizzy.

Běžné pečivo a chléb

Běžné pečivo většinou používáme pro každodenní potřebu. Mezi běžné pečivo se řadí chléb, rohlíky a housky, dále různé bulky, dalamánky, pletýnky, veka, bagety aj. Běžné pečivo si můžeme rozdělit na bílé a tmavé:

Bílé (světlé) pečivo

Bílé neboli světlé pečivo je poslední dobou vnímáno jako symbol nezdravé výživy a většina dietologů před ním varuje. Bílé pečivo, to jsou většinou bílé rohlíky a housky, ale i veka nebo bageta a některé druhy chleba. Bílé pečivo má svou typicky světlou barvu díky tomu, že je vyráběno z bílé mouky. Bílá mouka se vyrábí z vnitřní, bílé částí obilného zrna, ze kterého se před mletím odstraní vnější obal (tzv. otruby). Následkem je nejen bílá barva mouky a z ní upečeného pečiva, ale také nižší obsah vlákniny v takovém pečivu, neboť většina vlákniny se soustřeďuje právě v otrubách. Bílé pečivo je díky nízkému obsahu vlákniny snadno a rychle stravitelné – důsledkem je, že nasytí na krátkou dobu, pro nízký obsah vlákniny může podporovat zácpu a pokud ho jíte samotné bez něčeho tučného nebo masitého, výrazně zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Mezi bílé pečivo bychom však kromě výše uvedených rohlíků aj. mohli zařadit i většinu jemného pečiva, neboť to je zpravidla také vyráběno z bílé mouky.

Bílé pečivo na hostině a rautech

Byť je bílé pečivo odborníky na výživu většinou zatracováno, na hostinách a rautech byste ho vynechávat neměli. Křupavé bílé pečivo je totiž nezbytným doplňkem k některým druhům pokrmů především francouzské a obecně středomořské kuchyně. Bílé pečivo se výborně hodí k paštikám a k masu, k některým typům polévek, k čerstvé zelenině nebo k zeleninovým salátům, a také k sýru a vínu apod.

Tmavé pečivo má vyšší obsah vlákniny

Tmavé pečivo je obecně vnímáno jako zdravější než bílé. Většinou ho doporučují lékaři a výživoví poradci. Tmavší barvu má pečivo díky vyššímu obsahu vlákniny a někdy také díky pražení obilných zrn. Někteří výrobci pečivo ještě přibarvují, aby byla jeho barva obzvláště výrazná. Na barvení pečiva se však nesmí používat syntetické látky, ale jen karamel případně kávoviny. Přesto pokud nechcete jíst obarvené pečivo, vyhýbejte se pečivu, které má uvnitř výrazně hnědou barvu skoro jako čokoláda – u něj máte jistotu, že bylo dobarveno. Přirozená barva tmavého pečiva je uvnitř jen mírně světle nahnědlá.

Tmavé pečivo a jeho druhy

Tmavé pečivo se skvěle hodí na svačiny či na snídani a protože se díky vyššímu obsahu vlákniny tráví pomaleji, nezvyšuje hladinu cukru v krvi takovou rychlostí jako bílé pečivo a proto je možné ho jíst i samotné. Existuje několik druhů tmavého pečiva, které se dělí podle obsahu vlákniny a dalších složek:

  • Celozrnné pečivo se vyrábí z mouky, která byla namleta z celých obilných zrn (ze zrn nebyly před mletím odstraněny otruby).
  • Grahamové pečivo se vyrábí ze směsi bílé mouky a mouky celozrnné. Grahamové pečivo tak představuje jakýsi kompromis mezi bílým a celozrnným pečivem.
  • Vícezrnné pečivo se vyrábí z více druhů celozrnných zrn.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id14258 (magazinpodnikani.cz#3235)


Přidat komentář