Jak péct v domácí pekárně, recepty

I přesto, že domácí pekárny již nejsou vůbec nevšední a neobvyklou záležitostí, mezi lidmi stále panuje mylný předsudek, že pekárny jsou jen zbytečnými požírači peněz a elektřiny.

Pečení v domácí pekárně

Nejsou pouze nutnou potřebou pro ty, kteří mají nějaký zdravotní problém. Pekárna by neměla chybět v žádné moderní domácnosti, kde si každá žena ráda usnadní a urychlí práci a touží po kvalitním pečivu bez náhražek, které se v současné době ve velkém množství za spoustu peněz nabízí ve většině obchodů. Domácí pekárna umí náklady domácnosti docela dobře snížit.

Proč si pořídit domácí pekárnu?

  • Pečivo upečené doma vás vyjde mnohem levněji, než kupované v obchodě, pokud tedy nebudete předem péct prefabrikovaně vyrobených směsí
  • Spotřeba energie je skutečně nízká, během programu dlouhém asi 3 hodiny a třicet minut je skutečný čas pečení pouze 51 minut. Za tuto dobu spotřebujete pouze 0,3kWh, což při současných cenách elektřiny v přepočtu vychází na 1,3 korun.
  • Domácí pekárny jsou zárukou kvalitních výrobků. Jen tak máte jistotu, že do těsta nezamíchali nějaké konzervanty, chemikálie a barviva.
  • Závisí pouze na vás, co máte rádi, zda bude pečivo hodně semínkové, či nikoliv.
  • Žádnou jinou cestou nedosáhnete tak důkladně vypracovaného těsta nadýchaného jako peřinka.
  • S pomocí odloženého startu si můžete pečení nastavit tak, abyste se ráno probudili s vůni čerstvě upečeného chleba.
  • Velkou výhodou domácích pekáren je její multifunkčnost. Kromě upečení chleba v ní můžete udělat rizoto, upéct sekanou anebo třeba uvařit marmeládu.
  • Při vaření ušetříte spoustu nádobí
  • Úspora času.
  • Snadné ovládání.

Co se dá upéct v domácí pekárně?

Pekárna není pouze k pečení chleba. Další mylná představa, která přetrvává nejčastěji mezi novými vlastníky těchto domácích pomocníků. Nejčastěji se to stává těm, kteří byli tímto přístrojem obdarováni. Upřímně, pokud jste někdo držel v ruce nějaký manuál, který byl k ní přibalen, ani se není čemu divit, že si to myslíte. Manuály doopravdy nejsou příliš inspirativní a po prostudování několika desítek stran nabude člověk dojmu, že pro nic jiného snad ani nebyla určená.

Není tomu tak. Většina domácích pekáren má na výběr hned z několika programů s jejichž pomocí můžete zhotovit skvělé rohlíky, bagety, záviny, pizzy, bábovky, knedlíky a jiné. Programy nabízí možnosti míchání těsta, rychlého pečení, či kynutí. Využíváním pekárny si ušetříte čas, jak s přípravou, tak s uklízením, protože jediné, co zašpiníte je nádoba na pečení. Nemusíte se děsit složitě vypadajícího manuálu, ovládání není nijak složité. Naplnit a zapnout pekárnu zvládne i malé dítě, což máme fyzicky vyzkoušeno. Princip totiž spočívá o vložení ingrediencí, nastavení programu a zmáčknutí knoflíku.

V jakém pořadí vkládat suroviny do domácí pekárny?

Je důležité dodržet jisté pořadí přidávání potravin do pečící nádoby, protože jinak by nedošlo ke správnému smíšení a propracování surovin.

  1. Jako první dávejte do nádoby tekuté potraviny (mléko, jogurt, kyška, olej, pivo a jim podobné).
  2. Po nich přichází na řadu sypké potraviny jako: mouka, semínka, koření, otruby a tak dále.
  3. Do jednoho rohu nasypejte sůl.
  4. Do druhého rohu pak cukr.
  5. V třetím rohu byste měli mít koření.
  6. Doprostřed nádoby vytvořte důlek do něhož vkládejte droždí a jemně zahrňte moukou. V případě používání čerstvého droždí, cukr dávejte k němu!

Recepty pro pečení v domácí pekárně

Co se týče receptů, vybrali jsme pro vás několik, které máme prověřeny několikaletým pečením. Vybrat jich pouze pár z několik tisíc však nebylo vůbec jednoduché. Doufáme, že vám budou chutnat.

Knedlík z domácí pekárny

Knedlík z obchodu je v poslední době dá se říct nepoživatelný. Vyzkoušejte si doma připravit tento, zaručujeme vám, že se k němu budete neustále vracet.

Co budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 500 g hrubé mouky v případě nouze můžete použít polohrubou, ale nebude to mít takový výsledný efekt
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 kostky čerstvého droždí

Program: Těsto

Těsto si v průběhu míchání hlídejte! V případě, že by bylo řídké dosypte mouku, v opačném případě zase mléko. Těsto nesmí lepit, ale nesmí se z něj stát velká tuhá koule! Po vykynutí vyndejte z nádoby a vyválejte na vále. Vytvarujte dva úhledné bochánky, přikryjte utěrkou a nechte na dvacet minut odpočinout. Mezitím si buď dáte vařit velký kastrol s vodou a solí do kterého následně knedlíky vhodíte. Vaříte celkem dvacet minut, přičemž bochánky po deseti minutách v hrnci obrátíte na druhou stranu. Hotové knedlíky nakonec nařežete na plátky kráječem na knedlíky anebo režnou nití. Knedlíky můžete vařit taktéž na páře.

Foccacia v domácí pekárně

Je to skvělý italský chléb, který může být navýšen různými bylinkami a přísadami. V Kalábrii mají ve velké oblibě focaccia plněné žampiony a cibulí, což velice připomíná pizzu.

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  • 650g hladké mouky
  • půlku kostky čerstvého droždí

** na náplň:**

  • šunku
  • sýr
  • oregano
  • sterilované žampiony
  • cibulku
  • kečup anebo rajský protlak

Program: Těsto

Vykynuté těsto vyndejte z formy a ručně vypracujte na vále. Posléze jej rozválejte a nakrájejte na obdélníky. Těsto by nemělo lepit. Obdélníky naplňte sýrem, šunkou, žampiony, cibulí a zakápněte kečupem anebo protlakem. Plátky přeložte, uzavřete okraje a pokládejte na plech s pečícím papírem. Přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň patnáct minut odpočívat. Před strčením do trouby je ještě pomažte olivovým olejem a posypte oreganem. Pečou se při teplotě 200 stupňů asi deset až dvacet minut. Po upečení je ihned přeložte na mřížku a nechte vychladnout.

Tradiční velikonoční mazanec v domácí pekárně

V obchodě koupený mazanec nikdy nepředčí ten doma vyrobený, navíc po propočtu cen toho doma upečeného a toho obchodního vám záhy přejde chuť na ten kupovaný jednou pro vždy.

Co budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 1 žloutek
  • menší štamprli tuzemského rumu
  • 125g rozpuštěného másla
  • 250g hladké mouky
  • 250g polohrubé mouky
  • 50g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • špetku soli
  • citrónovou kůru
  • víc než polovinu kostky čerstvého droždí
  • mandle, rozinky

Program: Těsto

Všechny ingredience kromě mandlí a rozinek dejte do nádoby a nechte pekárnu smíchat suroviny v těsto, po zvukovém signálu pak přidejte mandle a rozinky. Máte dvě možnosti, jak ozvláštnit mazanec, buď rum vložíte přímo do pekárny anebo do něj namočíte rozinky, chuť pak nebude tak ostrá.

Těsto po vykynutí přendáme z nádoby na vála pořádně propracujeme. Rozdělte na dvě poloviny. Vytvarujte dva bochánky a nechte ještě na dvacet minut odpočinout. Před vkládáním do předehřáté trouby potřete povrch šlehaným žloutkem smíchaným s mlékem anebo rumem. Prvních deset minut pečte při teplotě 180 stupňů Celsia, následně pak při 150 stupních.

Rohlíky v domácí pekárně

Tento článek se neobejde alespoň bez jednoho receptu na rohlíky. Receptů na rohlíky je mnoho, tento je jeden z nich a doufáme, že vám bude chutnat. Nesnažte se sádlo z receptu nahradit něčím jiným, protože nikdy nebudou mít takovou chuť jako s použitím sádla.

Co budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 60g sádla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 500g polohrubé mouky
  • 1/4 kostky čerstvého droždí

Program: Těsto

Po ukončení programu těsto vyklopte na vál a řádně propracujte. Z těsta můžete následně umotat buď housky anebo rohlíky. Naskládejte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte odpočívat ještě 40 minut. Pak povrch potřete žloutkem smíchaným s mlékem a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte 15 – 20 minut. Upečené rohlíky ihned přeložte na mřížku.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12767 (magazinpodnikani.cz#282)


Přidat komentář