Tlakový hrnec - rychlý pomocník při vaření

V dnešní uspěchané době často využíváme pomocníky, kteří nám ušetří čas. Jedním z nich je i tlakový hrnec. Při vaření v tlakovém hrnci ušetříme nejen čas, ale i energii. Navíc vybírat můžeme nejen z tlakových hrnců, ale i tlakových pánví.

Jaká je historie tlakových hrnců

Počátky tlakového hrnce, dříve Papinova hrnce, lidově také papiňáku sahají až do roku 1679. Tehdy francouzský učenec a člen akademie věd Denis Papin představil tlakovou nádobu určenou výhradně pro úpravu potravin. Její hlavní předností bylo změkčení masa a kostí, jak plyne z krátkého pojednání, které Papin uveřejnil pod názvem: „Levný a rychlý způsob jak změkčit kosti a vařit všechny druhy masa, včetně popisu stroje, kterého je k tomu třeba použít.“

Protože se Papinův objev týkal vaření, velmi rychle o něj začal být zájem. Tento zájem byl podpořen i Papinovým pobytem v Londýně, kde dal v tlakovém hrnci připravit večeři pro členy britské Královské společnosti a během jídla jim přednášel o výhodách vaření v páře. Zdůrazňoval především zachování přirozené chuti a také výživové hodnoty připravovaných pokrmů. Po večeři došlo k diskuzi, kdy architekt Christopher Wren, proslulý stavbou slavné londýnské katedrály sv. Pavla, prohlásil, že od nynějška, zásluhou Papinova tlakového hrnce, bude možné upravit i to nejtužší a nejprorostlejší maso na jemný a chutný plátek. Zpočátku však jídlo z Papinova hrnce bylo spíše mdlé chuti a také docházelo k mnoha úrazům, které měly často tragické následky.

Tlakové hrnce v 19. a 20. století

Na počátku devatenáctého století vyzval Napoleon Francouze, aby navrhli způsob, který by urychlil přípravu masa. Cukrář Nicolas Appert představil obdobu Papinova hrnce a získal tak jako odměnu dvanáct tisíc franků. V té době byl tlakový hrnec velice těžký, drahý a také dosti nebezpečný.** O padesát let později** byly na hrnec přidány tlakoměry, avšak na chuti jídla se celkem nic nezměnilo a vaření v něm, je vinou rizika exploze stále dosti nebezpečné.** Roku 1927 francouzský inženýr Gautier** sestrojil tlakový hrnec vybavený pojistným ventilem. I zde však hrozí při zanesení ventilu přetlak a následně exploze.** V roce 1944 bratři Lescureové**, majitelé rodinné továrny SEB, která se zabývala výrobou různých hrnců, začnou vyrábět tlakové hrnce z lisovaného hliníku, opatřené jedním otočným ventilem a druhým bezpečnostním ventilem. Poklička je upravena tak, aby se v případě přetlaku mohla zdeformovat a páru vypustit.

V sedmdesátých letech minulého století se mění design tlakového hrnce. Funkční provedení je stále stejné, ale hrnce se vyrábějí barevné s květinovým vzorem.** V osmdesátých letech** je inovováno zavírání tlakového hrnce. Zcela nové postranní zavírání spojuje víko a stěny tlakového hrnce v jeden celek.** Devadesátá léta tlakový hrnec zdokonalila a také ho učinila bezpečnější.** Tlakový hrnec má jednodušší zavírání, elektronický časovač, trojité dno a okénko pro kontrolu potravin.

Tlakové hrnce v roce 2000

Na začátku druhého tisíciletí byl přidán na tlakový hrnec dálkový časovač, který dobu vaření naprosto přesně ohlídá, aniž bychom museli být stále u tlakového hrnce. Nový je i systém úpravy zeleniny, který zachovává obsah vitamínů a zkracuje přípravu jen na třetinu. V této době se Papinův tlakový hrnec stává součástí téměř každé domácnosti.

Jak při přípravě jídla uspořit energii?

Přestože tlakový hrnec od roku 1679 prošel vývojem, spoustou úprav a získal mnohá vylepšení, jeho princip a účel je stále stejný. Ušetřit čas, peníze a zachovat co nejvíce výživných látek v jídle, aniž by se změnil nevzhledně tvar a chuť připravovaného jídla.

Při přípravě pokrmů v tlakovém hrnci ušetříme 60 až 80 procent času a 40 až 50 procent energie. Jak je to možné? Jednoduše proto, že v obyčejném hrnci se vaří voda při 100 stupních celsia, kdežto v tlakovém hrnci, při 122 až 130 stupních celsia. Pokrm se tedy vaří při vyšší teplotě a tím se zkracuje doba nutná k jeho přípravě.

V tlakovém hrnci lze připravovat všechny druhy masa, vývarů, luštěnin, zeleniny a také brambor.

Konstrukce tlakového hrnce

Tlakový hrnec má třívrstvé sendvičové dno a ve velké většině je v nerezovém provedení. V poklici hrnce je otvor uzavřený těžkou, ale pohyblivou zátkou, která funguje jako pojistný ventil. Propouští přebytečnou páru a tak zamezuje nebezpečnému zvýšení tlaku. Pro zvýšení bezpečnosti má tlakový hrnec navíc tepelnou pojistku, která se při nebezpečném zvýšení teploty roztaví a uvolní páru z hrnce.

Jak používat tlakový hrnec?

Chceme-li vařit naprosto bezpečně, je nutné dodržovat několik zásad. Velmi důležité je maximální naplnění hrnce. Uvnitř hrnce najdeme rysku, po kterou můžeme hrnec maximálně naplnit. Pokud máte levnější tlakový hrnec, který rysku nemá, můžete ho naplnit do poloviny pevnými potravinami a do tří čtvrtin tekutinami. Do tlakového hrnce by-jste neměli dávat bylinky a koření, které by mohly ucpat ventil. Pojistný ventil je nutné kontrolovat před každým vařením.


Jak vybírat tlakový hrnec?

Měli byste vybírat takový tlakový hrnec, který odpovídá vaší domácnosti, respektive počtu osob, pro které vaříte. Tlakový hrnec by měl být vyroben z ušlechtilé oceli. Měl by mít sendvičové dno, pojistný ventil a tepelnou pojistku. Měl by být na váš typ sporáku. Pokud se rozhodnete pro nejnovější typ tlakového hrnce, můžete vybírat z modelů opatřených navíc teploměrem a tlakoměrem, což můžeme využít pro vaření při přesně určené teplotě. Vybraný tlakový hrnec by se měl dát mýt v myčce. Vyhnout by-jste se měli nákupu levných tlakových hrnců. Nemusejí mít správné parametry.

Výhody tlakového hrnce

Výhody tlakového hrnce jsou:

  • Vyšší tlak v hrnci znamená rychlejší přípravu potravin.
  • Při vaření v tlakovém hrnci zůstává v potravinách mnohem více vitaminů.
  • Vysoké teploty ničí nežádoucí bakterie.
  • Vaření v tlakovém hrnci je až o 70 procent levnější.
  • V kuchyni je při vaření v tlakovém hrnci méně páry než při klasickém vaření.

Nevýhody tlakového hrnce

Nevýhody tlakového hrnce jsou:

  • Zvýšený tlak je představuje určité riziko, to však moderní tlakové hrnce minimalizují.
  • Nejkvalitnější tlakové hrnce mají vyšší pořizovací cenu, jejíž návratnost je však vzhledem k úsporám při vaření rychlá.

Proč si tlakový hrnec pořídit?

Přestože trvalo velmi dlouho, než si Papinův tlakový hrnec získal důvěru a oblibu u hospodyněk a kuchařů, je dnes téměř v každé domácnosti. Dnešní provedení tlakového hrnce je bezpečné zásluhou kvalitních bezpečnostních ventilů a pojistek, významně šetří náš čas a také náklady za již tak dost drahou energii. Výhodou je i to, že můžeme vařit i zcela zmrzlé maso, nemusíme dolévat tekutinu a vaříme s minimem tuku. Vaření v tlakovém hrnci se doporučuje u některých diet, zejména při redukční dietě. Příprava pokrmů v tlakovém hrnci je velmi šetrná a zdravá. Zachovává vitamíny a nemění vzhled stravy.

Tlakové hrnce

Vybírat můžeme z různých značek. Na trhu jich je více, liší se provedením, tvarem i nejnovějšími funkcemi. Vyrábějí se od jedné firmy řady tlakových hrnců, které se od sebe liší provedením a také funkcemi.

Vybírat můžeme nejen z hrnců, ale i pánví.** V nabídce najdeme tlakové hrnce o objemu 2,5 až 10 litrů.**

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12831 (magazinpodnikani.cz#395)


Přidat komentář