Pánve Wok - výběr

Rádi zkoušíte recepty z celého světa? Stále ještě nemáte wok pánev? Nečekekejte a vyberte si tu pravou pro Vás. Wok pánev je velmi populární a napomáhá zdravému, rychlému a efektivnímu způsobu vaření.

Vaříme na pánvi wok

Mnoho z nás hledá stále nové trendy ve vaření. Stání u plotny si zpestřujeme zvláštními recepty z celého světa, a poté se radujeme ze spokojených ovací našich blízkých. Pánev wok se dnes stala povinnou součástí výbavy téměř každé kuchyně. Je to univerzální kuchyňská nádoba vhodná nejen k přípravě asijské kuchyně, ale i tradičních pokrmů, včetně té klasické české. Velkou výhodou je její snadná údržba. Pánev wok zdomácněla nejprve v Thajsku, Indonésii, Malajsii, Indii, Vietnamu, Barmě, Laosu, Kambodži i dalších zemích a později se dostala i s pilnými čínskými kuchaři do Ameriky a Evropy, kde oživuje současnou nabídku v restauracích.

Tepelná úprava pokrmů je velmi rychlá. Díky tomu, že na pánvi nic nepřilne, zachovává si potrava potřebné vitamíny a cenné látky. Wok pánve se dnes rozšířily do celého světa. Zkusíte-li si jednou připravit pokrm na této „zázračné“ pánvi, už se bez ní neobejdete.

Zdravé vaření s pánví wok

Kromě zachování cenných látek se při vaření na WOKU používá mnohem menší množství oleje, což dělá jídlo zdravějším. Další velkou výhodou je rychlá příprava, v pánvi se jídlo připravuje do deseti minut. Jídlo je však nejen zdravé, ale i velmi chutné.

Co můžeme na pánvi wok uvařit?

Pánve se hodí k přípravě masa a zeleniny, ale lze v nich překvapivě připravit i moučníky. Tato univerzální pánev slouží k dušení, smažení, opékání nebo vaření v páře. Wok není vhodný pouze k přípravě asijské kuchyně, můžeme zde připravit pochoutky téměř ze všech koutů světa. Na oblém dnu pánve můžeme připravit větší množství surovin, proto si nemusíme lámat hlavu s plnými plotýnkami.

Sama příprava jídla ve woku je tak rychlá, že nám nezbývá čas na žádné krájení během vaření. Proto dalším zlatým pravidlem pro úspěšné zvládnutí této kuchařské techniky je předpříprava surovin a jejich správné krájení.

Pánev wok kantonská, pekingská

Nyní se pustíme do obecného popisu pánve WOK, abychom se mohli dobře orientovat při výběru té správné pánve.

U tradiční wok pánve rozlišujeme hned dva druhy:

  • Kantonský – pánev se dvěma uchy
  • Pekingský – s delší rukojetí

Pánev je vykována z oceli nebo železa a původně se používá na přímém silném ohni. Materiál, ze kterého se wok dnes vyrábí se různí. Tradiční jsou z masivní černé oceli nebo ušlechtilá ocel s nepřilnavým povrchem.

Vzhledem k bezpečnosti se dnes spíš používá elektrický indukční wok. Silný tepelný výkon je při přípravě jídla na woku tou nejdůležitější součástí. Potraviny se musí připravit tak rychle, aby neztratily cenné látky a nezačaly pouštět vodu. V tom je celé to kouzlo asijské kuchyně. Díky specifické přípravě jídla nelze tuto pánev v žádném případě nahradit.

Vybavení k pánvi wok

Při používání WOKU se nám hodí několik nezbytností. Mezi dvě základní patří kulatá poklice a půlkulatá mřížka na vaření pokrmů v páře nebo na ohřívání.

K dalším součástem  patří wok naběračka, cedník, případně hůlky a bambusové košťátko, které lze dnes u indukčních pánví nahradit papírovým ubrouskem. Praktická je také děrovaná lžíce, za jejíž pomoci lze suroviny vkládat a vyndávat z oleje.

K vaření v páře používáme tzv. bambusový pařák s poklicí ze stejného materiálu, který se dává do woku a na jehož dno nalijeme vodu. Poté už jen hlídáme, aby se voda nevyvařila.

Druhy pánve wok

Pánev wok má několik druhů.

  • Wok vyrobený z ocelové slitiny – nejběžněji užívaný typ, je vyroben z tenkého kovu a tím okamžitě reaguje na změnu teploty, která se rovnoměrně šíří po celém obvodu. Nevýhodou je, že však rychle rezaví a proto má náročné skladování. Tento typ woku je vhodný pro každodenní použití, pokud však budete vařit jen občas, zvolte jiný druh. Dno této pánve se před uskladněním potírá speciálním druhem oleje. Dno během používání zcela zhnědne – zčerná a stane se naprosto nepřilnavým.
  • Wok z antikorozní oceli – tento WOK nerezaví, ale má mnohem nižší tepelnou vodivost. Zároveň se snadněji poškrábe.
  • Teflonový wok – má nižší tepelnou vodivost, na druhou stranu se jídlo nikdy nepřilne a povrch pánve nerezaví.
  • Elektrický wok – je opatřen teflonovým, plochým dnem, proto se dobře používá na rovné ploše elektrického sporáku.
  • Titanový wok – ať používáme cokoliv, i ostrý nůž, nikdy povrch nepoškodíte. Nepřilnavý povrch navíc umožňuje připravovat pokrmy bez použití sebemenšího množství tuku a oleje.

Jídlo připravené na WOKU podáváme ihned, při ohřívání ztrácíme mnoho z originální chuti. Proto připravujeme vždy požadované množství potravin.

Správné použití pánve wok

Vzhledem k malému množství tuku, které u vaření používáme, nesmíme na pánev vniknout žádným kovovým či ostrým předmětem. Pokud Vám tyto předměty poškrábou pánev, ztratí pak svou nepřilnavost, tedy hlavní funkci a znehodnotí se. Při údržbě používáme jen malé množství saponátu a horkou vodu. Rozhodně se vyhneme všem práškům na nádobí a drátěnkám. Nikdy nemyjeme wok pánve v myčce.

Výhody pánve wok

Výhody pánve wok jsou:

  • Příprava pokrmů v jednom hrnci
  • Jídlo můžeme připravovat efektivně, např. maso naspod a zeleninu na mřížce
  • Díky tvaru a objemu umícháme větší množství surovin
  • Příprava pokrmů nejen asijských, ale z celého světa

Rady pro přípravu pokrmů ve WOKU

Přísady krájíme na malé kousky nebo na nudličky. Maso před přípravou obvykle marinujeme. Veškeré přísady připravujeme předem, během vaření již není čas, proto si všechny přílohy a omáčky předpřipravíme.** Wok** nejdříve rozehřejeme, pak přidáme olej, ten rozžhavíme a teprve potom začneme připravovat suroviny.

Jak si dobře vybrat pánev wok?

Nádobí je nezbytnou součástí kuchyně, proto se při výběru neomezujte jen na základní informace.

  • Soustřeďte se na počet osob v domácnosti a při výběru to zohledněte.
  • Určitou garancí je nákup ve značkových prodejnách, určitě si však zboží porovnejte z hlediska cen hned v několika obchodech.
  • Vycházejte z toho, na jakém spotřebiči pokrmy připravujete.
  • Poraďte se s personálem prodejny a naberte co největší množství informací.

Pánve WOK se vyrábí z několika druhů materiálů. Pokud si chcete ušetřit složitosti při skladování, vyberte si jeden z rutinně zvládnutelných modelů. Dále je třeba zvážit, zdali budete pánev používat téměř denně, nebo se víceméně stane pouze ozdobou Vaší kuchyně.

Asijská kuchyně se stala populární a postupně se rozšířila do celého světa. Číňané vnímají jídlo jako harmonii, proto jsou jejich pokrmy lehké, chutné a velmi krásně barevně sladěné. Chcete-li vnést kus tohoto stylu do Vaší kuchyně, jistě s pořízením pánve déle nečekejte. Pokud si jednou zkusíte připravit jeden z výtečných receptů, seznámíte se s jednoduchostí pánve a necháte se uchvátit rychlostí, kterou budete jídlo podávat, již se bez pánve wok nikdy neobejdete.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12822 (magazinpodnikani.cz#372)


Přidat komentář