Luxusní jídelní příbory - sada

Pokud patříte mezi ty jedince, kteří rádi pořádají večírky, nebo zvou přátele na večeře, jistě nebudete mít nic proti tomu, aby jejich pozornost přitahovala sada luxusních jídelních příborů.

Víte, že také jídelní příbory podléhají různým trendům? I design je v případě luxusních jídelních příborů důležitý. Následující článek Vás seznámí s historií příborů, prostíráním příborů a také se dozvíte proč je dobré investovat do luxusní jídelní sady.

Historie příborů

Jídelní příbory takové jaké je známe dnes se začaly objevovat teprve v 17. století. Předchůdce těchto příborů ovšem musíme hledat až ve starověku a byla jím dřevěná lžíce. Po lžící se začal používat nůž a jako poslední se objevuje vidlička. Vidlička byla dlouho zatracována jako ďáblův nástroj, teprve až v 17. století se začíná rozšiřovat. Původně měly** vidličky** dva rovné hroty, které se počátkem 18. století změnily na tři mírně prohnuté hroty, takové jaké je známe dnes.

Jak správně prostřít stůl

Ke slavnostním příležitostem patří kromě slavnostní sady příborů také správně prostřený stůl. Příbory se prostírají přímo k talíři, přičemž jejich pořadí je určeno plánovanými chody. To znamená, že nejblíže talíři je ten příbor, který použijeme jako poslední. Příbory se prostírají na obě strany talíře a na každé straně by neměly být více než tři kusy. Pokud je hostina o více chodech, zbývající příbory se běžně prostírají až během stolování. Vidlička patří nalevo od talíře s hroty nahoru, nůž patří vpravo od talíře s ostřím směřovaným k talíři, lžíce leží vpravo od talíře vedle nože a je směřována dnem dolů, dezertní lžičky a kávové lžičky mohou být umístěny na dezertní talířek, nebo podšálek. Umisťují se nad talíř rukojetí na pravou stranu.

Jaké jsou druhy jídelních příborů

Příbor neznamená jen lžíci, lžičku, nůž a vidličku. Můžete se setkat s různými druhy příborů jako například rybí, steakové, servírovací, porcovací příbory, salátové příbory, vidlička na fondue a lžíce na špagety.

Základní sestava jídelních příborů pro domácnost

Bez těchto příborů se v domácnosti neobejdete.

  • Polévková lžíce
  • Nůž
  • Vidlička
  • Dezertní či kávová lžička

Rozdělení příborů podle materiálu

Nejčastěji se používají nerezové příbory a příbory vyrobené z oceli a to jak díky své nízké ceně, tak díky tomu, že jsou vhodné i do myčky na nádobí.

Stříbrné příbory

Stříbrná příborová sada je dnes již jen výjimkou. Ještě nedávno ovšem bylo běžné, že každá rodina schovávala památeční stříbrnou sadu příborů po babičce a používala ji jen na zvláštní příležitosti.

Příbory vyrobené z chromniklové oceli

Jde o vysoce kvalitní potravinářskou chromniklovou ocel. Charakteristickou vlastností tohoto materiálu je nemagnetičnost. Leštěním příborů lze získat vysoký stupeň lesku, což každý jistě ocení. Dávejte ale pozor pokud vlastníte** příborovou sadu** vyrobenou z tohoto materiálu, protože jde o poněkud měkčí materiál. S příbory proto zacházejte šetrněji. I Chromniklová ocel je používaná pro příbory té nejvyšší kvality.

Příbory vyrobené z chromové oceli

Jde o vysoce kvalitní chromovou ocel. Chromová ocel je tvrdší a na rozdíl od příborů z chromniklové oceli leštěním získáte tmavší tzv. kovový lesk. Chromová ocel je používána na výrobu příborů standardních užitných vlastností.

Příbory vyšší užitné kvality

Jistě jste se již setkali s označením příbory vyšší užitné kvality. Takto se označují označují příbory postříbřené, satinované či dekorativně pozlacené.

Jak se o příbory správně starat

Pokud se rozhodnete investovat do** luxusní sady jídelních příborů**, budete se o ně jistě chtít správně starat. Níže se dozvíte základní rady, které by Vám měly pomoci udržet příbory jako nové po dlouhou dobu. Příbory s dřevěnou rukojetí, příbory pozlacené a stříbrné příbory by se měly mýt ideálně ihned po použití a ručně.

Příbory z nerezové oceli a příbory z nerezové oceli s plastem můžete mýt v myčce. Abyste zabránili vzniku skvrn od uschlé vody na příborech, nenechávejte je jen tak oschnout, ale vytřete je do sucha. Před prvním použitím příborů je nejprve umyjte v teplé vodě s použitím neagresivního tekutého mycího prostředku, poté je opláchněte a měkkou utěrkou utřete do sucha. Pokud se rozhodnete mýt příbory v myčce na nádobí, vkládejte je do myčky v souladu s návodem. Příbory vkládejte ve svislé poloze držadlem dolů, aby bylo zaručeno dostatečné mytí a opláchnutí. Čepele nožů se nesmí dotýkat vzájemně, ani žádného jiného kovu. V jednom koši v myčce nemyjte společně příborové díly z chromniklové nerez oceli 18/10 a chromové nerez oceli 17/0 nebo 18/0.

I když je možné mýt v myčce nádobí celonerezové příbory, po ukončení mytí je ihned vyjměte z myčky, aby kondenzací vodních par nevznikly skvrny. Příbory otřete měkkou utěrkou do sucha. Příbory z chromové nerez oceli 17/0 nebo 18/0 se nedoporučují mýt v myčce na nádobí. Dlouhodobé  a také intenzivní mytí v myčce může i u příborů z chromniklové nerez oceli 18/10 způsobit ztrátu lesku či poškodit dekorativní pozlacení příborů. Nepoužívejte čistící prostředky, které mohou poškodit leštěný povrch příborů. Mezi tyto prostředky patří čistící prostředky na bázi písku, drsné mycí utěrky, či agresivní chemické látky. V případě příborů vyšší užitné hodnoty, jako jsou postříbřené, satinované nebo dekorativně pozlacené příbory, se doporučuje ruční mytí a oddělené uschování ve speciální kazetě. Postříbřené příbory jsou náchylné k oxidaci, proto se doporučuje občas postříbřené příbory otřít utěrkou na čištění stříbra. Pokud chcete vyleštit dekorativně pozlacené příbory, pamatujte, že jsou citlivé na poškrábání, nepoužívejte proto utěrku na čištění stříbra, která má odírací účinek.

Luxusní jídelní příbory se prodávají v sadách podle počtu setů příborů. Můžete se tak setkat se sadami pro šest, ale i pro třicet osob. Tyto základní sady obsahují nůž, vidličku, polévkovou lžíci a dezertní lžičku. Mohou také být obohaceny o další kuchyňské prvky jako je například salátová vidlička či naběračka ve stejném designu.

Proč investovat do luxusní příborové sady?

Nejnespornější výhodou luxusní příborové sady je to, že je vyrobena z kvalitního materiálu. Sady se také od těch běžných liší designem a také skutečností, že ve stejném designu, jako je základní příbor, si můžete koupit i doplňující příbory jako je například naběračka či lžíce na špagety.

Luxusní příborová sada jako investice do budoucnosti

Příborovou sadu můžete chápat jako investici do budoucnosti. Pokud vlastníte stříbrné příbory po babičce, jejich cena s přibývajícími roky neklesá, může tomu být i naopak. Pokud jde o opravdu cenné kousky, jejich cena se může pohybovat opravdu vysoko.

Design příborové sady

Kromě kvalitního materiálu v případě** luxusních příborů** také velmi záleží na jejich designu. Není výjimkou, že světoznámý architekt či návrhář má vlastní sérii příborů. Některé příbory tak mohou připomínat spíše šperky.

Luxusní jídelní příbory – sada

Chcete udělat na své hosty dojem? Investujte do kvalitních a luxusních jídelních příborů. Mohou být stříbrné, nebo i z nerezové oceli. Luxusní příborová sada je základem prostírání pro speciální příležitosti, jako jsou důležité rodinné oslavy, nebo sváteční  večeře. Dříve bylo běžné vlastnit speciální příbory pro takové příležitosti.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12847 (magazinpodnikani.cz#421)


Přidat komentář