Kuchyňské nože - kvalitní výběr

Kuchyňské nože se dnes vyrábějí z mnoha materiálů, a proto bychom měli při jejich kupování velmi přemýšlet. Převratnou novinkou mezi kuchyňskými noži jsou nože keramické, které Vás překvapí svým dokonalým ostřím a velmi dobrou kvalitou.

Ti z nás, kteří se pohybují v kuchyni běžně, vědí, že je tam kvalitního nože více než potřeba. Každý má ve své kuchyni jeden nůž, který je jeho oblíbeným. Profesionální kuchaři si dokonce nosí své nože neustále s sebou a nikomu je nepůjčí. Podobně jsou na tom také řezníci, kteří potřebují mít své nože neustále v perfektním stavu.

Jak vybírat nože?

Nože vybíráme vždy podle toho k jakému účelu je budeme používat. Doma obvykle používáme jeden nůž na všechno, ale pokud o nožích něco víte, tak se nad touto myšlenkou pouze pousmějete. Pravda je, že nože se dělí podle toho, k jakému účelu je používáme. Tak můžeme koupit nože:

  • Filetovací
  • Vykosťovací
  • Na chleba
  • Špikovací
  • Na šunku
  • Na zeleninu
  • Kuchařský
  • Univerzální vroubkovaný
  • Loupací
  • Plátkovací
  • Univerzální

Dále lze nože rozdělit podle toho, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Všichni jistě známe nože ocelové. V poslední době jsou stále oblíbenější nože keramické.

Keramické nože pro hladký a čistý řez

Velkou výhodou keramických nožů je, že řežou daleko efektivněji než nože ocelové. Tím, že jsou keramické, je u nich zaručena dokonalá tvrdost, a proto zaručují dokonalý výkon, který u jiných druhů nožů nenajdete. Použitím keramického nože bude zaručen hladký a čistý řez.

Čím se liší keramické nože od ocelových?

Jedna z hlavních vlastností, díky které jsou keramické nože jiné než ocelové, je, že jsou daleko tvrdší. Keramické nože Vám nikdy nezreziví a to ani v případě, že je dáte umýt do myčky. Díky keramickému povrchu nedochází k pokažení jídla kovovou chutí. Jak jistě víte, keramika je velmi lehká, a proto jsou také nože z keramiky velmi lehounké. Navíc, keramika vydrží vysoké teploty, a proto jsou také nože vyrobené z keramiky doslova nezničitelné.

Jak lze keramické nože poškodit?

Nechcete-li si svůj keramický nůž zničit, vyvarujte se řezání tvrdých předmětů a nepoužívejte svůj nůž jako páčidlo, mohlo by se stát, že si ulomíte špičku. A, i když jsou keramické nože převratnou novinkou a navíc se jejich koupě vyplatí, nikdy pravděpodobně zcela nenahradí nože ocelové.

Ocelové nože, rukojeť ocelových nožů

Tento druh nožů je zde s námi již dlouhou řadu let. Používáme je denně a můžeme se s nimi setkat kdekoliv. Ocelové nože mají rukojeti z různých materiálů, jakými jsou umělá hmota nebo dřevo. Kvalitnější nože mají rukojeti zejména dřevěné.

Jak nože skladovat?

Vhodným způsobem jak skladovat nože je použití magnetické lišty nebo dřevěného bloku na nože či je skladovat v nastavitelném stojanu, pokud se jedná o nože keramické. Ocelové nože můžete skladovat rovněž volně v šuplíku. Keramické nože se dají opatřit tzv. pouzdrem, ve kterém by měl být vždy, když jej dáte do šuplíku mezi ostatní nože.

Jak nože udržovat?

Keramické nože a ostatně i ty ocelové musíme občas naostřit. Na každý materiál je jiný druh brousků. Na nože keramické se používá k broušení brousek diamantový, který je velmi kvalitní a své keramické nože na něm nabrousíte nejlépe.

Ocelové nože se musejí vzhledem k materiálu, ze kterého jsou vyrobeny brousit daleko častěji a to brouskem obyčejným. Někdo k broušení ocelových nožů používá ocílku a nemůže si tento druh broušení vynachválit. Vhodným způsobem je rovněž broušení brusným kamenem, který se zdá nejšetrnějším.

Kuchyňské potřeby z porcelánu, skla, oceli

Kdybychom měli vypočítat všechny druhy kuchyňského nádobí, bylo by to na velmi dlouhou dobu. Každý člověk potřebuje ke své práci v kuchyni jiné potřeby a každý z nás je zvyklý na jiný druh nádobí. Kuchyňské nádobí se vyrábí z mnoha druhů materiálů, a proto si máme z čeho vybírat. Tak si můžete vybrat materiály, jako například porcelán, sklo, umělá hmota, dřevo, smalt, titan, ocel atd.

V poslední době se v kuchyni velmi rychle uchytil silikon, který používá dnes již každý. A tak můžeme vidět silikonové vály, mašlovačky, formy na bábovky atd.

Když se zamyslíme nad výbavou kuchyní dlouho do minulosti, přijdeme na to, že i když kuchyňské potřeby a nádobí prošly dosti znatelnou změnou, jsou to právě nože, které máme v kuchyních stále a neměníme je. A přestože jdou technologie kupředu, budou to právě ony nože, které zde zůstanou ještě po dlouhou řádku let, a nebojím se říci, že možná také navždy.

Kuchyňské spotřebiče, konvice, myčka, kávovar

V dnešní době si již kuchyni bez spotřebičů neumíme představit. Standardní výbavou kuchyní jsou lednice, sporák, trouba, myčka na nádobí, digestoř, kávovar, mikrovlnná trouba a samozřejmě také rychlovarná konvice. Málokdo z nás si dnes vaří vodu na kávu nebo čaj v kastrolku na sporáku. Při výběru kuchyňských spotřebičů je potřeba mít na paměti, jestli si zařizujeme kuchyni na míru a v tom případě vybíráme vestavěné kuchyňské spotřebiče a pokud si pouze vybavujeme kuchyni vybíráme ze spotřebičů volně stojících.

Nůž jako součást příboru

Když srovnáme nože jako takové s noži, které patří k příboru dospějeme k jistému závěru. Příborový nůž je vyráběn z různých kovů a jejich slitin. Kupujete-li si příbor, sledujete zejména z jakého kovu je vyroben a také kolik stojí. Většina z nás si kupuje pouze příbory z oceli, avšak najdou se mezi námi také lidé, kteří si potrpí na luxusnější stolování a kupují si příbory ze stříbra. Design příborového nože je jednoduchý avšak elegantní. Vzhledově vypadá příborový nůž vždy podobně a má vždy otupeno ostří, ale ne vždy je vybaven vroubkováním pro řezání.

Kudla, rybička, lovecký nůž

Nůž nás doprovází již odmalička, a to zejména muže. Snad každý klučík snil o tom, že bude mít svou vlastní kudlu, které se říká rybička, se kterou si bude připadat jako velký chlap. Poté co kluci vyrostou z dětských let si někteří z nich najdou například zálibu ve vrhání nožů, nebo se z nich stanou lovci a opatří si nůž lovecký. Pozadu nejsou ani muži žijící ve městech, kteří si většinou kupují nože zavírací a pro ty, kteří rádi bojují, existují rovněž nože bojové. Za zmínku stojí také nože, které používáme na řezání koberců a různých dalších věcech.

Ať již máte doma či u sebe nůž jakýkoliv, vždy dávejte pozor na bezpečnost a to jak svoji, tak lidí kolem Vás. Všichni víme, že s nožem se dá dost dobře ublížit, a tak bychom je měli dávat vždy z dosahu dětí, které si s ním mohou ublížit. Kupujte nože vždy podle toho, k jakému účelu je budete používat.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12827 (magazinpodnikani.cz#382)


Přidat komentář