Jídelní souprava - výběr a kvalita

Není důležité pouze to, co jíme, ale také, jak jíme. Kultura stolování byla vždy důležitá a patří k jistým rituálům. Výběr jídelní soupravy přitom dává důraz na konečnou atmosféru.

Za vašim příjemným pocitem ze stolování nestojí pouze pohodlný nábytek a ubrusy, jeho výrazným prvkem je nádobí. Jídelní servis dovede podtrhnout atmosféru, vybavení jídelny či kuchyně, ale i vaši povahu.

Jídelní souprava - výběr a kvalita

Je mnoho druhů jídelních servisů. Liší se počtem, vzhledem, stylem, velikostí. Je těžké si vybrat. Víte, co byste měli znát, než si budete jídelní servis vybírat?

Každá rodina by měla vlastnit alespoň dvě jídelní soupravy, jednu levnější pro běžné užití a druhou dražší pro slavnostní okamžiky.

Jídelní servisy velmi zásadně ovlivní i servírování jídla, tedy jak bude jídlo ve finále vypadat. Servisy se skládají z mnoha součástí, nejvíce jsou však využívány mělké talíře, hluboké talíře a dezertní talířky. Co se týče tvarů, i zde je velice široká nabídka. Můžete si zvolit z klasiky, která je kulatá - polévkové talíře skutečně prohloubené, talíře na dezert a hlavní chod jsou taktéž s mírným prohloubením anebo můžete jít do různých tvarových variací (ovály, kosočtverce, čtverce, obdélníky, kapky a podobně).

Jak vybírat jídelní servis?

Výběr servisu je důležitý, u nás byl vždy symbolikou dědictví a stále se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. Pokud se rozhodnete, že je potřeba si pořídit novou jídelní soupravu, vybírejte z rozmyslem. Nejprve byste si měli uvědomit zda ji chcete užívat každý den anebo by se mělo jednat o servis pro slavnostní příležitost. Nevybírejte pouze podle její ceny a moderního designu, ale hlavně i podle toho, aby se do vaší domácnosti hodila. Pro každodenní užití je vhodnější vybírat spíše z těch levnějších sad.

Velmi důležitým odrážejícím můstkem při rozhodování mezi různými soupravami, by měl být i počet kusů v sadě. Pro denní stolování dvou osob vám vystačí sada čtyř od každého dílu v soupravě.** Rodině o čtyřech členech** vystačí sada o 6 dílech, a ta jež je zvyklá často někoho hostit, by se měla řídit odhadem maximálního počtu osob. V případě velkých rodinných sešlostí můžete situaci vyřešit pořízením dvou stejných sad anebo dvou stejných stylů pouze v různé barevné variaci. Tato barevná dvojkombinace je ostatně reálná i běžně a vypadá velice pěkně. Proč je součástí vždy o něco víc, než je stolovníků? Mít více talířů je vždy dobré, protože je potřeba počítat s tím, že se talíře občas rozbijí.

Kompletní jídelní soupravu čítají kromě těchto třech druhů talířů i kompotové misky, polévková mísa (terina), oválná mísa (nebo tác), omáčník a slánka.** Často se sady jídelních servisů doplňují i o stejný kávový a čajový servis** (konvice, cukřenka, mléčenka a šálky s podšálky). Tyto doplňky však významně navyšují cenu, a pro toho, kdo to nevyužije je to celkem zbytečná investice.

Značka jídelních servisů

Při výběru je důležitá i značka. Značka je jistou zárukou kvality. Bohužel výrobky z Asie a Číny se ani tady příliš neosvědčují, jsou velmi nekvalitní, křehké a kolikrát obsahují zdraví škodlivé látky. Češi mají rádi české výrobky, které mají tradici a jsou velice kvalitní. Pokud chcete doopravdy první třídu, poohlédněte se po německých, anglických a francouzských výrobcích.

Materiál jídelních servisů

Jídelní servisy mohou být z různých materiálů.

  • Kamenina – kaolin smíchaný s křemičitým pískem. Jedná se o velice kvalitní výrobky, které jsou oblíbené pro svou cenovou dostupnost, pevnost, smí do mikrovlnky, mražáku i myčky. Jejich nevýhodou je tloušťka, váha a částečné omezení v barevné škále.
  • Porcelán – směs kaolinu a kamene. Jedná se o velmi kvalitní materiál pro výrobu jídelních servisů. Je však velice drahý a jemný. Je však také dostatečně pevný.
  • Kostní porcelán – vzniká ze směsi kaolinu a kostí, čímž vzniká nejkvalitnější porcelán. Jeho velkou nevýhodou je jeho křehkost a rozhodně jej nemůžete dávat do mikrovlnky, myčky a mražáku. Je také velice drahý, a proto se hodí pouze pro velice slavnostní okamžiky.
  • Keramika – patří stále mezi velice oblíbené. Je možné si ji pořídit v různých barvách a dekorech. Při výběru byste však měli dbát, aby se jednalo o bezolovnaté glazury, protože jinak mohou poškodit vaše zdraví.
  • Sklo – velice moderní a oblíbené. Při výběru dbejte na to, aby odolávalo velkým teplotním výkyvům. Bohužel křehkost skla patří k jeho významné nevýhodě.
  • Dřevo – vám nabízí také velice zajímavé a neotřelé možnosti.

Výběr jídelního servisu pro restaurace

Jídelní servis v restauracích byl často podceňován, bohužel ke škodě zákazníka. Volba jídelní sady je přitom symbolem prestiže. Při správné volbě podtrhnete celkovou atmosféru dané restaurace. Zde je více než kde jinde velice důležitý správný tvar a barva. Vězte, nemáte šanci udělat dobrý dojmem, stylem, každý kus, jiná ves. Ideální barvou je pro vás klasická bílá. Nepřehánějte to také s investicí do restauračního nádobí. Příliš drahé jídelní soupravy nejsou příliš vhodné, protože se jim pak může stát, že budou kradeny a navíc, v každé restauraci se přece občas stane, že se nějaké talíře rozbijí. Drahé soupravy jsou tedy neekonomické.

Na co dbát při výběru jídelního servisu

Při výběru jídelního nádobí byste měli dbát na:

  • dobré nádobí má 2 – 3letou záruku
  • zda může jít do myčky
  • zda je použitelné do mikrovlnky
  • rozměrově se vlezou do skříně, mikrovlnky, myčky i lednice
  • nemají kovový lem, který by jim v tom zabraňoval

Dobrým vodítkem je značka, která má být vyražena na každém rubu talíře. Vždy si pořádně prohlídněte každý talíř, aby byl bez poškození, bublin, pórů i prasklin. Rozhodně by neměly být špinavé a všechny musí být hladké. Pokud vybíráte i hrnečky na kávu, měl by se dobře uchopovat a držet. Po položení hrnečku do podšálku by v něm měl pevně stát. Pořádně si prohlédněte spoj ouška na hrnečcích, aby nebyla poškozená.

Dříve než si vyberete, navštivte několik obchodů a prozkoumejte možnosti nabízeného jídelního nádobí. Porovnejte si ceny a rozmyslete si pro jaké využití je chcete. Při výběru se nenechte ovlivnit pouze módními trendy a cenami, ale také svým vlastním životním stylem. Sjednoťte je se svým nábytkem, ubrusy, výmalbou.

Výběr přes internet vám ušetří čas a námahu, kterou byste museli vydat, kdybyste chtěli všechny obchody obejít. Další výhodou je skvělá možnost si ihned porovnat a následně velmi rychlé doručení. Na internetu je také mnohokrát větší nabídka, nežli v kamenných obchodech, za mnohem nižší cenu.

Moderní jídelní servisy, velikost talířů

Norma pro velikost talíře byla průměr 27 centimetrů, nicméně během několika let se jeho průměrná velikost zvětšila na 30 centimetrů. Co se týče plytkých talířů, v současné době jsou moderní co nejvíce rovné, aby na nich mohlo být rozloženo co nejvíce součástí pokrmu. Z hlediska designu převažuje jednoduchost a jemnost s protichůdnými kontrastními barvami. Obecně však platí, že čím více se liší barvy dekoru od podkladu, tím jednodušší má být samotný vzor.

Jak pečovat o nádobí

Je velice důležité, abyste dodržovali pokyny výrobce. Pro obnovení lesku stačí nádobí opláchnout ve slabém roztoku vody s octem. Při ukládání do skříně mezi ně vkládejte ubrousky, ochráníte je před poškrábáním a otlučením.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12835 (magazinpodnikani.cz#401)


Přidat komentář