Domácí kuchyňské potřeby

Kuchyň je důležitým místem každé domácnosti. Abyste mohli vařit, péci, smažit Vaše oblíbené pokrmy, bez kvalitních kuchyňských pomocníků se těžko obejdete. Připravení chutného pokrmu je část úspěchu, záleží i na způsobu stolování.

Domácí kuchyňské potřeby

Rozdělení kuchyňských potřeb:

  • Příprava pokrmů
  • Příprava nápojů
  • Krájení potravin
  • Skladování potravin
  • Stolování

Kuchyňské potřeby na přípravu jídla

Kuchyňské nářadí – bez kuchyňských pomocníků, jako jsou například vařečky, metly, obracečky, naběračky aj. byste těžko připravili chutné pokrmy. Kuchyňské nářadí můžete vybírat z ušlechtilého dřeva, nerezavějící oceli, či žáruvzdorného plastu. Záleží nejen na Vašem vkusu, ale také, jaký materiál preferujete.

Sítka – jak jinak scedit těstoviny, špagety, zeleninu, než za pomoci sítka. Můžete volit sítka o nejrůznějšího průměru, z nerezavějící oceli, hygienicky nezávadného plastu aj. Určitě si kupte minimálně dvě sítka o nejrůznějším průměru, v kuchyni je rozhodně upotřebíte.

Struhadla – i když trh v současné době nabízí nejrůznější roboty, kteří již v sobě mají možnost strouhání potravin, jistě oceníte klasické ruční struhadlo. Již jen z toho důvodu, že kvůli strouhání potravin menšího množství, nebudete vyndávat robota.

Váhy – každý z nás má své oblíbené pokrmy, které často vaří. Ty prakticky připravujete automaticky, bez nutnosti vážení. Při přípravě nových pokrmů však určitě oceníte váhu, která Vám zajistí, aby ingredience byli v přesném poměru, jak uvádí recept.

V čem se dají připravovat nápoje?

Čajové konvičky – čaj můžete připravit přímo do hrnečku, nebo také ve větším množství do konvičky, abyste nemuseli opakovaně čaj vařit. Konvičku uvítáte nejen Vy samotní, ale také při příchodu návštěvy, kdy si jednoduše dolije čaj ten, kdo bude chtít. Konvičky můžete volit například z keramiky, porcelánu, ale i skla, nerezu.

Hrnky – lahodný čaj, teplé kakao a čerstvou umletou kávu můžete servírovat v hrníčkách o nejrůznější velikosti, materiálu, dekorace. Vše je věcí vkusu, někdo dává přednost minimalistce, jednoduchému tvaru, jednobarevnosti, jiný naopak ocení barevnost, výraznou dekoraci. Pořiďte si hrnečky, které Vám jsou milé. Při výběru hrnečků se zaměřte i na ouška (velikost, tvar), aby se Vám dobře držely.

Sklenice – šťávu, mošt, džus, vodu můžete sice nalít do hrnečku, ovšem sklenice jsou přeci jenom vhodnější a k tomu přímo určené. Vybírat můžete sklenice nízké, vysoké, hladké, vroubkované, čiré, zabarvené aj.

Kuchyňské potřeby na krájení potravin

Krájecí desky – krájecí desky mohou být z nejrůznějšího materiálu: plastu; bambusu; brazilského gumovníku, tvrzeného antibakteriálního polyetylénu aj. Trh přichází i s takovými vychytávkami, že si můžete pořídit krájecí desky opatřené různobarevným značením, čímž se již nestane (ani byste neměli), že byste na jednom prkénku krájeli ovoce, zeleninu, ale také maso. Červená barva symbolizuje maso; zelená – zeleninu a ovoce; šedá – pečivo; modrá – univerzální. Při nákupu krájecích desek se zaměřte na to, aby netupily Vaše nože; snadno se čistily; udržovaly. Desky by také měly být vyrobeny z materiálu, jenž odpovídá nařízením, která se vztahují na výrobky, které přicházejí do styku s potravinami. Desky by měly disponovat nízkou absorpcí vody, vysokou odolností vůči úderům (naklépávání masa) aj.

Kuchyňské nože – bez nožů byste se snad v žádné kuchyni neobešli. Materiály, ze kterých mohou být nože: nerezavějící ocel; keramika aj. Například keramické nože jsou velmi šetrné k veškerým krájeným potravinám, navíc se hned tak neztupí a máte záruku, že Vám nikdy nezreznou. Při výběru nožů se zaměřte nejen na materiál, ale také rukojeť, kdy ergonomická rukojeť Vám významně zpříjemní práci. Kromě toho se zajímejte i o délku poskytované záruky. V kuchyni Vám také nebude stačit jeden nůž, tzv. univerzální. Je dobré si pořídit zvlášť nůž na zeleninu, chléb, maso, sýr aj.

Bloky na kuchyňské nože – kam s noži? Aby Vám volně neleželi v šuplíku, čímž se o ně můžete nejen zranit, ale také sami nože se mohou ničit, tupit, či případně poškodit šuplík, je vhodné si pořídit praktický blok na nože, do kterého jednoduše nože zastrčíte. Navíc bloky na nože mohou být elegantním a vkusným doplňkem na kuchyňské lince. Stačí jen vybrat vhodně zvolenou barvu, která bude ladit s celkovým stylem a rázem kuchyně. Bloky mohou být vyrobené z nejrůznějšího materiálu – bambusu; dřeva; nerezavějící oceli; skla; odolného plastu aj.

Kuchyňské nůžky – nůžky v kuchyni oceníte nejen na porcování drůbeže, ale také kupříkladu na stříhání bylinek, louskání ořechů a dokonce i otevírání lahví. Je dobré volit nůžky z kvalitního materiálu, například nerezavějící oceli, spolu v kombinaci odolného plastu. Některé nůžky také disponují rukojetí s protiskluzovou úpravou, což rozhodně oceníte, když máte při porcování drůbeže mokré ruce, nebo ruce od masa.

Kuchyňské potřeby na skladování potravin

Dózy – chcete mít v kuchyni vše přehledně srovnané, nerozsypané, uskladněné bez možnosti napadaní kuchyňských breberek? Pořiďte si dózy. Výrobci Vám nabízí hned několik možností, co se týče tvaru, materiálu. Můžete vybírat dózy ze skla, odolného plastu, nerezu, bambusového dřeva, gumovníku, kombinaci skla a bambusu aj. Co se týče tvarů, je možné volit válcové, obdélníkové, čtvercové, nejrůznějších velikostí. Při výběru se zaměřte na to, zda chcete mít dózy vystavené uvnitř kuchyňských skříněk, nebo na pracovní ploše linky. V případě, že chcete, aby dózy byly na lince, či na poličce, skříňkách, volte takové, jenž budou celkově ladit s rázem, barvou a stylem celé kuchyně. Například do rustikální kuchyně se těžko budou hodit nerezové dózy.

Sáčky - oceníte nejen na svačiny, ale také na bylinky, sypké potraviny aj. Sáčky mohou být klasicky uzavíratelné, nebo s praktickým uzavíracím klipem.

Kuchyňské potřeby pro stolování

Dochucovací soupravy – každý má jinou chuť. Někdo upřednostňuje málo soli, nekoření, jiný si potřebuje pokrm dosolit více a pořádně okořenit. Je dobré proto na stůl při jídle umístit slánku, pepřenku, případně i jiné koření. Místo pytlíčků, ve kterých koření a sůl koupíme, si na stůl postavte elegantní a praktické dochucovací soupravy, kořenky. Co se týče materiálu, můžete volit sklo, nerez, gumovník, bambus aj.

Podnosy – znáte to, přijde návštěva. Někomu připravíte osvěžující čaj, jinému lahodně vonící kávu, jiný upřednostní čerstvou šťávu. Budete nosit nápoje a talířky s moučníky jeden po druhém? Nebude lepší si pěkně vše umístit na stylový podnos? To samé, při sklízení prázdných šálků, podšálků, sklenic a talířků, vše naskládáte na podnos a odnesete do kuchyně. Žádné zbytečné běhání sem a tam. Můžete vybírat podnosy z melaminu; dřeva; gumovníku; ratanu aj. Při výběru se zaměřte nejen na vzhled podnosu, ale také jeho velikost a materiál, který se dá lehce omýt.

Prostírání – někdo dává přednost ubrusu (látkovému, plastovému, tkanému, režnému), který pokrývá celý stůl, jiný zase upřednostňuje servírovací podložky, které zvýrazní stůl, nezakryjí jeho opracování, jedinečnost. Servírovací podložky mohou být, tak jako ubrusy látkové, ale i z rákosu, bambusových tyček, režné, plastové aj. Záleží na Vašem vkusu. Plastové podložky, nebo podložky z umělé tkaniny můžete jednoduše omýt, látkové zase vyprat.

Příbory – bez příborů se při jídle neobejdeme, pokud tedy zrovna nepoužíváme čínské hůlky, se kterými bychom si však neporadili při polévce, omáčce, pudinku, dezertu aj. výrobci pamatují i na ty nejmenší a přichází s nabídkou ergonomických, lehkých, bezpečných příborů z odolného a zdravotně nezávadného plastu. Pro dospělé jsou k dispozici příbory například z kvalitní nerezavějící oceli, a to zcela hladké, nebo různě ryté, či doplněné rozličnými ozdobami, barevně upravené. U příborů se nevyplatí šetřit. Při výběru se zaměřte na kvalitu, materiál, ze kterého jsou vyrobené. Nechcete přeci, aby Vám za pár let například zčernaly a Vy si museli koupit opět celou řadu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12702 (magazinpodnikani.cz#184)


Přidat komentář