Výběr vína online

S rozvojem informačních technologií jsme si zvykli na internetové obchody. Poradíme Vám, jak si objednat kvalitní víno z pohodlí Vašeho domova, jaký druh si vybrat a podle čeho.

Nákup kvalitního vína online

Přestože se situace na našem trhu s víny v poslední době zlepšila, ne každý najde vždy to, co chce v běžně navštěvovaných prodejnách, hlavně pokud jde o obyvatele menších měst a venkova. Naštěstí, podobně jako jiný sortiment, lze dnes i toto zboží objednat prostřednictvím internetu z pohodlí domova. Podívejme se tedy na dostupnost jednotlivých druhů vín na českém trhu.

Druhy bílých vín v online vinotékách

Vyrábí se zpravidla z bílých a růžových hroznů révy, ale také červených a modrých, kterému se pak říká klaret. K nejznámějším druhům patří Chardonnay, Mueller Thurgau, Ryzlink, Tramín a Veltlín. Z nabídky na internetu jsou dostupná četná česká a hlavně moravská vína, ale často se objevují i nabídky z jižní Evropy- - Španělsko, Portugalsko, Itálie či z Maďarska a Černé Hory. Z mimoevropských vín při brouzdání internetem nejčastěji narazíte na dovozy z Čile, Argentiny, USA, Jižní Afriky a Austrálie.

Druhy červených vín v online vinotékách

Vzniká z modrých hroznů a podobně jako u vína bílého, je i zde bohatá nabídka. K typům vín, se kterými se nejčastěji setkáte, můžeme zařadit Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir. Pomineme-li naši produkci, tak opět máme bohatý výběr z dovozu a to ať už z tradičních jihoevropských zemí, tak z Jižní Ameriky- - Argentina, Čile, Uruguay, ale také  Austrálie nebo Jižní Afriky.

Druhy růžových vín v online vinotékách

I když toto víno není u nás tak populární jako předcházející dva druhy, pomalu si získává stále větší oblibu i u našich milovníků tohoto nápoje. Růžové víno vytváříme podobně jako víno červené z modrých hroznů takřka podobným postupem, ale vyluhování barviva ze slupek do vinného moštu trvá pouze krátkou dobu. Na našem trhu máme opět možnost si vybrat z četných jihoevropských, jihoamerických a australských vín.

Portská vína v internetových vinotékách

Jak už název napovídá, toto víno pochází z města Porto, které je druhým největším portugalským městem umístěným v jeho severní části. Právě tam, v údolí řeky Douro, se začalo s jeho výrobou, ale záhy se tento druh vína rozšířil na zbytek Pyrenejského poloostrova, takže dnes si můžeme v našich internetových obchodech kromě portugalské produkce vybírat i z četných španělských značek.

Šumivá vína v internetových vinotékách

Těžko si dnes představíme příchod Nového roku bez Šampaňského. Šumivá vína jsou dnes nezbytnou součástí i jiných oslav. Vznikají kvašením kyselejších odrůd vína a to buď v tanku nebo přímo v láhvi. Kromě francouzských a domácích vín můžeme narazit na rakouská, španělská či ruská vína.

Ostatní druhy vín v online vinotékách

Kromě těchto základních druhů můžeme objevit na webových stránkách také přírodně sladké značky tokajského, ledového nebo slámového vína. Rovněž lze najít výběr nealkoholického šampaňského, které můžete přidat k některé z  objednávek pro Vaše děti. Některé e-shopy rovněž nabízejí speciální kazety, které určitě oceníte, pokud se rozhodnete využít vína jako dárek pro Vaše blízké. Vždyť láhev dobrého vína byl , je a určitě i v budoucnu zůstane prostředkem náklonnosti a vhodné pozornosti.

Doplňky k vínu nákupem přes internet

Na internetu lze také dohledat nejrůznější doplňky k vínu. Zaměřme se na sýry. Ty jsou snad nejčastějším doplňkem ke sklenici dobrého vína. Máme na výběr výrobky z kravského, ovčího, kozího a buvolího mléka. Podívejme se  tedy na nejčastější kombinace sýrů a vín.

Jaké sýry se hodí k různým vínům?

Pokud servírujeme k bílým vínům tvrdé nebo polotvrdé sýry, tak nic nepokazíme. Nejčastěji vybíráme ze sýrů holandského typu, jako eidam či gouda. K vínům typu Chardonnay můžeme naši sýrovou nabídku doplnit rovněž o tvrdé ovčí nebo kozí sýry. Ty  jsou vhodné i k Sauvignonu. Nejčastějšími kombinacemi jsou Pecorino nebo Picodon. K Rýnskému ryzlinku nebo Veltlínu lze nabídku doplnit i o zrající sýry jako Zieger, brynzu nebo balkánské typy, jak i rovněž  výrobky s modrou plísní, které jsou obzvláště vhodné k tramínovým vínům. Na Roquefort, Gorgonzullu anebo Paladin dnes už narazíme na většině dobrých internetových stránek. K červeným vínům lze doporučit spíše měkké sýry Camembert, Brie či Hermelín. Plísňové druhy jako Vltavín nebo Cambonzola mohou být také vhodnou alternativou.

Jaké víno se hodí k pokrmům a k vaření?

Víno dodává také specifickou chuť masu, ať už jako samotná ingredience jednotlivých jídel či jako samotný nápoj zvyšující požitek z konzumace pokrmů. Kombinace vína a masa Na víně lze připravit snad každý druh masa dostupný u nás. Obzvláště vhodná je zvěřina především kančí, ale oblíbené jsou i hovězí, vepřové a koňské, z drůbeže pak krůtí maso. Červené druhy vín naopak využijeme u jiných druhů masa především u vepřového, hovězího a zvěřiny. Kombinace vína a předkrmů, salátů, dezertů Obecně platí, že k lehčím jídlům podáváme také lehčí bílá vína, k vydatnějším pokrmům pak vyzrálejší bílé a lehčí červené druhy. K dezertům a jiným sladkým jídlům sáhněte také pro něco sladšího do Vaši vinotéky. K zeleninovým salátům podáváme sekty nebo opět zůstaneme věrni bílému. U předkrmů také více používáme lehčí  typy a to ponejvíce bílá vína, které jsou vhodnou kombinací třeba k šunkovým mísám a zeleninovým talířům, k paštikám můžeme volit i z plnějších bílých druhů jako je třeba Rulandské, podobně tomu je i u studených masových příloh, ke kterým můžeme vhodně využít také lehčích červených vín. V teplé kuchyni má rovněž bílé převahu nad červeným. K teplým předkrmům jako jsou různé druhy omelet a jiných vaječných jídel – volí oko, hemenex volíme šumivá vína. Sekty jsou vhodné také k lehčím polévkám. K hovězím a hustším druhům masitých vývarů s větším množstvím masa se hodí  spíše lehčí červená vína. Kombinace vína a ryb K rybám se doporučují především bílé druhy s výjimkou štiky, ke které je nejvhodnější sekt. Pro drůbež vybíráme také bílé víno.Z červených odrůd lze doporučit snad  jen Veltlínské rané.

Jak správně vybrat víno na internetu?

A jak jsi správně vybrat vhodné víno na internetu? Jak už jsme uvedli, v dnešní době nalezneme spoustu různých e-shopů, ať už vinoték nabízejících svou či lokální produkci, tak stále ve větší míře obchodů zaměřující se na kvalitní vína z dovozu. Mnozí z nich mají v nabídce i chuťové doplňky k tomuto nápoji především širokou škálu nejrůznějších druhů kravských, ovčích a kozích sýrů a to nejen z českých a moravských sýráren, nýbrž stále častěji i známých holandských, francouzských, italských, švýcarských a litevských značek. Nemůžeme v jejich nabídce samozřejmě také přehlédnout  nabídku nám už dobře známých slovenských sýrů, na které, obzvláště pařené druhy, je český konzument zvyklý. Takže teď nezbývá nic jiného než si vyhradit trochu volného času, spustit si internet, vyhledat si několik stránek vinných e-shopů, porovnat jejich nabídku, případně ceny a pustit se do objednávky. Pevně věříme, že když ne každý, tak rozhodně většina z Vás si vybere tu “svou značku“ bez jakýchkoliv problémů a případně objeví nové zajímavé druhy.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12747 (magazinpodnikani.cz#253)


Přidat komentář