Čokolády - dárek, který potěší

Psát o čokoládě je snadné. Zná ji každý. Je součástí našeho života již odedávna. Na celém světě snad neexistuje člověk, který by ji aspoň jedenkrát za svůj život neokusil.

Čokoláda - dárek, který potěší

Psát o čokoládě je snadné. Zná ji každý. Je součástí našeho života již odedávna.  Na celém světě snad neexistuje člověk, který by ji aspoň jedenkrát za svůj život neokusil.

Využití tohoto produktu je všestranné. Dá se použít v kuchyni, kosmetice, lékařství. Již od dětství nám bylo vštěpováno, že čokoláda není zdravá a dokonce, že nám škodí. Dnes se, ale dozvídáme, že je blahodárná a dokáže i pomoci s určitými zdravotními problémy.

Dokonce jsem došli tak daleko, že dokážeme vyrobit DIA čokolády, na kterých si mohou občas pochutnat i lidé nemocní, kteří by tu pravou ze zdravotních důvodů nikdy neokusili.

Jak vznikla čokoláda?

První zmínky o ní se objevily již přibližně tisíc let před Kristem. Definitivně je pak vaření čokolády připisováno Mayům a Aztékům. Mayové do drcených, na slunci sušených a pražených bobů vanilku, Aztékové hořké mandle, pepř a také med.

Důležitým mezníkem pro čokoládu se stal rok 1502. Tehdy se s ní setkal Kryštof Kolumbus. Sice mu nechutnala, ale rozhodl se vzít do Evropy kakaové boby. A když mexické misionářky přidaly cukr, vznikl sladký nápoj, jehož popularita začala prudce stoupat.

V roce 1815 založili Holanďané první továrnu na čokoládu Van Houten a zanedlouho si nechali patentovat výrobu čokoládového prášku. Čokoláda ve formě tabulky spatřila světlo světa v roce 1847. Vznikla jako spojení kakaového prášku, kakaového rozpuštěného másla a cukru. V roce 1879 spatřila světlo světa mléčná čokoláda v roce 1913 plněné čokoládové bonbony.

Čokoláda hořká, mléčná, bílá, couverture

Pravá (též tmavá či hořká) čokoláda - Vzniká zpracováním bobů kakaovníku, k nimž se přidává cukr a lecitin. Jediným použitým tukem je kakaové máslo. Obsah kakaa se v této čokoládě pohybuje mezi 35 a 99%.

Mléčná čokoláda - čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Předpisy EU vyžadují v mléčné čokoládě zastoupení nejméně 35% pevných složek kakaa.

Bílá čokoláda - cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.

Couverture - termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři a často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tyto čokolády obsahují vysoké procento čokoládového moku (někdy víc než 70 %) právě jako kakaové máslo, aspoň 32 – 39 %, jsou velmi tekuté po rozpuštění a mají výbornou chuť.

K vaření a pečení se běžně používá bílá, mléčná i hořká čokoláda. Čím tmavší čokoláda je, tím více kakaové hmoty obsahuje. Zdatní jedinci a hlavně zkušení kuchaři používají při pečení čokoládu s obsahem kakaa až 70 %, která se těžce rozehřívá, ale po rozlití na mramorový povrch a rozetření stěrkou se nechává vychladnout, pak znovu rozehřeje a je krásně lesklá. Jde o takzvané temperování.

Z čokolády se dá vytvořit mnoho věcí. Cukráři se předhánějí, který z nich vytvoří nejhezčí figurku, nejdokonalejší sochu, největší dort, nejlahodnější bonbón. Z této hmoty byly již dokonce vytvořeny šaty, módní doplňky. Známe také čokoládu v tekutém stavu jako lahodný nápoj. Neznám nic lepšího, než si v zimě po procházce sednout na pohodlnou pohovku, či křeslo a dát si šálek dobré horké čokolády.

Tabulkových čokolád je na celém světě nepřeberné množství. Každá země má svou nejoblíbenější značku.

Je všeobecně známo, že čokoládu obdarováváme své blízké při jubileích a oslavách, protože víme, že takovým dárkem nic nezkazíme. Snad každý z nás má rád čokoládu. Děti ji milují, protože je sladká. Mladí lidé, protože jim pomáhá například při učení soustředit se. Dospělí, protože se při ní mohou aspoň na malinkou chvíli odreagovat a oprostit se od stresu, který je všude kolem.

Čokoláda pro zdraví

Čokoláda hořká, tedy ta pravá, má mnoho pozitivních vlastností a to tím větší, čím vyšší je procento obsažené kakaové hmoty. Vybírejte ty s alespoň 70% kakaové sušiny. Čokoláda je prospěšná pro svůj vysoký obsah flavonoidů, tedy látek, které působí jako antioxydanty, Dále obsahuje kofein a theobromin, tedy látky zvyšující postřeh a schopnost soustředit se. Čokoláda uvolňuje v těle hormony štěstí, takže zlepšuje náladu a obsahuje také několik důležitých minerálů – fluor, který zpevňuje zuby, draslík, který působí proti stresu a hořčík, který příznivě působí na funkce mozku, zabraňuje krevním sraženinám a trombózám a podporuje dobré dýchání. Třísloviny obsažené v čokoládě zase ničí bakterie v ústech. Obzvláště hodnotná je čokoláda vyrobená z nepražených kakaových bobů. Tyto boby jsou ušetřeny tepelného zpracování a zachovávají si tak vyšší obsah prospěšných flavonoidů i ostatních látek

Jak často můžete jíst čokoládu?

Čokoláda i přes své pozitivní vlastnosti také obsahuje velké množství tuku. Tento tuk navíc patří mezi tuky nasycené a tak by čokoláda neměla být konzumována příliš často. Navíc i kvalitní tmavá čokoláda je kalorická, porovnejte:

  • 100 g hořké čokolády má cca 2080 kJ
  • 100 g mléčné čokolády má cca2160 kJ
  • 100 g bílé čokolády má cca 2260 kJ

Pokud tedy rádi mlsáte, vynechejte cukrovinky s obsahem rostlinných tuků a mléčné čokolády a raději si občas dopřejte kousek kvalitní hořké čokolády.

Využití čokolády v kosmetice

Čokoládové obličejové masky- V kosmetice je čokoládová obličejová maska velký trend, a aplikuje se do mnoha přípravků s cílem blahodárného účinku s omlazením pleti. Čistý kakaový prášek obsahuje polyfenoly, které mají antioxidační účinek, čímž oživují pleť, navracejí ji svěžest a přirozený tón. Maska také vypíná ochablé partie.

Čokoládové masáže - Horká čokoládová masáž pomáhá vyhladit a zkrášlit pokožku, odplavit toxické látky a uvolnit ztuhlé svaly. A hlavně, nepřekonatelně působí na dobrou náladu. Tuto masáž by měl dělat člověk k tomu vyškolený, neboť zná všechny účinky tohoto produktu a jak víme, každý člověk je jiný. Takovéto masáže nejsou vhodné pro všechny, zejména ne pro ty, kteří trpí křečovými žílami a těhotné.

Významné čokoládovny a výrobci čokolády

Jednou z nejvýznamnějších čokoládoven u nás je Nestlé, která se pyšní skvělými značkami, jakými bezpochyby jsou Orion, Studentská pečeť, Deli, Margot, Delissa, Modré z nebe, Kaštany, Kofila, Milena, Kotlat, Lion, Zora, Inténse, Lentilky či Aero.

Co říci závěrem k čokoládám?

Díky čokoládě se již k sobě vrátilo nesčetně rozhádaných párů. Zlobivé děti ji kupují svým maminkám na udobřenou, babičkám jen tak pro radost. A děti, když příjdou ke svým prarodičům na návštěvu, určitě nějakou tu sladkou dobrůdku také z lásky dostanou. Čokoládu najdete všude. Je v názvech písní, filmů, knih.

Jak vidíte, čokoláda, ať již v jakémkoliv složení ovlivňuje každého z nás.

Proto ji vnímejte nejen jako pochutinu, ale hlavně jako ten nejúžasnější dárek, který můžete svým blízkým darovat v jakoukoliv dobu a při jakékoliv příležitosti, nebo prostě jen tak.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12581 (magazinpodnikani.cz#10)


Přidat komentář