Kuchyňské spotřebiče - digestoře, sporáky, lednice

Kuchyňské spotřebiče jsou pro každého z nás již samozřejmostí. Vyvíjejí se stále nové a nové technologie, které nám stále více usnadňují život. Každá domácnost dnes vlastní ledničku, sporák, digestoř a nebo mikrovlnou troubu.

Co by měl mít kuchyňský spotřebič?

  • nízké provozní náklady
  • dlouhá záruční doba
  • dlouhá životnost

Samozřejmostí každého spotřebiče, který si do domácnosti pořizujeme je zajisté to, že nám ušetří spoustu času, který můžeme věnovat svým blízkým. A, co je nejdůležitější, to je úspora finanční.

** **

### Při výběru spotřebiče bereme v úvahu tyto aspekty

Samostatně stojící, nebo vestavný spotřebič

Jako součást kuchyňské linky působí spotřebič velmi esteticky. Samostatně stojící, ale nejsou limitovány rozměry a můžete je podle potřeby přemísťovat.

Spotřeba energie kuchyňského spotřebiče

Při výběru spotřebiče je nejdůležitější věcí informace o spotřebě. Spotřeba energie je označena písmeny A až G. Pokud chcete ušetřit co nejvíce, vybírejte spotřebiče označené písmenem A a A+. Třídu energetické účinnosti poznáte ze zobrazení stupnice na štítku, jež vychází z měření energetické spotřeby podle srovnávacích testů a zkoušek ve státních zkušebnách.

Třída A označuje nejúspornější typy, které obvykle vystačí jen s polovinou energie, než např. srovnatelný spotřebič ve třídě D. Třídy E,F a G, zahrnující spotřebiče úsporné, už na trhu nenajdeme, protože směrnice EU ze září roku 1999 jejich prodej zakázala.

Při ušetření energie, je třeba brát také zřetel na umístění spotřebiče, které v tomto aspektu hraje také velkou roli. Umístíte-li například lednici v blízkosti radiátoru, musíte počítat s tím, že její spotřeba bude zaručeně vyšší.

Vzhled kuchyňského spotřebiče

Při výběru spotřebiče je naším prvním kritériem jeho vzhled. Kupujeme jen takový spotřebič, který nám bude esteticky zapadat do celkového konceptu kuchyně. A je při tom úplně jedno, jestli bude stát volně, nebo bude vestavěný.

A, nyní si ukážeme pár nejznámějších kuchyňských spotřebičů.

  1. Ledničky a chladničky

Monoklimatické - Jsou bez jakéhokoliv mrazícího zařízení. Uchovávají potraviny pouze v chladném prostředí, nejčastější využití těchto monoklimatických chladniček je při řešení prostoru v malé místnosti. Zmražení potravin lze řešit samostatným mrazícím boxem. ** **

Jednodveřové ledničky, kompaktní lednice

Jsou to standardní malé lednice určené k umístění pod pult či pracovní desku kuchyňské linky apod. Někdy se označují pojmem kompaktní lednice. Jsou žádány všude tam, kde je vyhrazen pouze malý prostor k umístění ledničky. ** **

Kombinované chladničky, mrazák a chladicí část

Toto provedení disponuje samostatným mrazákem umístěným dole pod chladící částí lednice, nebo nahoře nad ní. Tato kombinace lednice je stále nejžádanější v porovnání s ostatními, přičemž více příznivců má provedení s mrazákem s výsuvnými policemi v dolní části. ** **

Americké lednice, dvoudveřové lednice

Tyto lednice jsou nabízeny v mnoha velikostech a s různě bohatým vybavením. Užší oboustranné dveře těchto lednic nepotřebují tolik prostoru k otevření, jako jiná provedení širokých lednic. Dvoudveřová americká lednice přináší výhodu v umístění potravin ve výši očí v chladící i mrazicí části a tudíž snadnější ukládání, výběr a odebírání chlazených i mražených potravin. Zároveň tyto lednice nabízejí možnost tvorby ledové tříště či chlazených nápojů přímo v prostoru dveří lednice nebo minibaru.

Mikrovlnné trouby, velikost mikrovlnné trouby

Objem trouby si vybíráte podle toho, pro kolik lidí budete vařit. Mikrovlnné trouby se vyrábějí ve velikostech od 13 l do 40 l vnitřního objemu. Ve větších troubách můžete připravovat i nedělní pečínku. Trouby rodinné velikosti mají otočný talíř s větším průměrem a vyšší vnitřní výšku, takže v nich lze připravovat i dvě jídla současně. Jste-li sám či sama, volte mikrovlnnou troubu o menším objemu.

Výhody mikrovlnné trouby

  1. Příprava jídel v mikrovlnné troubě je mnohem rychlejší než-li na sporáku nebo v klasické troubě.
  2. Díky krátké době přípravy jsou zachovávány obsažené vitamíny, barva i chuť potravin.
  3. Ve srovnání s klasickým sporákem má mikrovlnná trouba nižší spotřebu energie.
  4. Jídlo se v mikrovlnné troubě připravuje většinou ve stejném nádobí, ze kterého je následně konzumováno. Ušetříte si tak čas i práci s umýváním dalších nádob, které jsou pro klasickou přípravu jídla nezbytné.** **

Multifunkční mikrovlnná trouba

Jedná se o inteligentní spotřebič, který Vám dává na výběr z více funkcí - kromě již výše zmíněných také například tradiční pečení, horkovzduch, víceúrovňový gril atd. ** **

Mikrovlnné trouby s integrovaným grilem

Navíc k ohřevu a rozmrazování nabízejí také možnost grilování a zapékání potravin.

Rychlovarná konvice, podle čeho vybírat rychlovarnou konvici

Důležitým zřetelem je objem konvice. Do kanceláří patrně automaticky patří nádoba, do které se vejde 1,7 litru. Existují konvice větší i menší, ale objem 1,7 l je optimální. Ostatně, chcete-li ohřát určité přesné množství vody, naprostá většina konvic má vnější ukazatel vody, a vy napustíte pouze tolik, kolik potřebujete.

Na základě čeho vybírat ?

  • spotřeba
  • příkon
  • objem
  • topná spirála
  1. Digestoř

Digestoře neboli odsávače par jsou představovány především jako odstraňovače pachů, ale jejich hlavní význam spočívá v odsávání par ze špatně odvětrávaných kuchyní. Neodvětrávání páry, může způsobovat plísně ve vašem bytě. ** **

Digestoře komínové**

**

Umísťují se do mezery mezi závěsnými skřínkami, nikdy však pod ně, neboť by zanikl ozdobný komín, kryjící trubku pro odvod par. Bývají prostorově rozložitější, často s náročněji propracovaným a elegantnějším designem.

Digestoře ostrůvkové

Tyto přístroje jsou určené pro větší kuchyně a pro kuchyně, kde je sporák umístěn v kuchyňské lince, která nepřiléhá ke zdi. Ostrůvkové digestoře jsou určeny pro montáž na strop a jejich konstrukce předpokládá volné umístění v prostoru. (Nepřiléhají tedy žádnou stranou ke zdi).

Digestoře klasické, digestoře pod skříňku

Bývají umístěny v mezeře či pod závěsnými skřínkami kuchyňské linky. Trubka pro odvod par pak bývá maskována ozdobným komínem či je schována uvnitř skřínky.

Plynové sporáky

má varnou desku, pečící troubu i gril na plyn a řadí se mezi nejlevnější variantu sporáků. Mají snadnou montáž i demontáž. Plynové plotýnky vynikají rychlostí přípravy a přesností regulace teploty, naopak plynové trouby mají špatnou regulaci ohřevu a nerovnoměrně pečou. Nejdůležitější změny, plynových sporáků, se týkají jejich bezpečnosti. Při nákupu by měl potenciální zákazník rozhodně sáhnout po těch s ochrannou pojistkou.

Elektrické sporáky

jsou o něco dražší, co se týká pořizovacích nákladů i provozu. Nejčastější užití je v místech, kde není zaveden plyn. Výhodou je rychlost a rovnoměrnost pečení v troubě. Elektrické plotýnky jsou naopak neoblíbené pro svoji tepelnou setrvačnost. Dlouho se zahřívají a dlouho chladnou.

Kombinované sporáky

s elektrickou troubou a plynovými plotýnkami. Kombinované sporáky spojují výhody plynových plotýnek a elektrické trouby. V této kategorii máte také největší možnost výběru. A nejste tak odkázání buďto jen na plyn, nebo elektřinu. ** **

Indukční (sklokeramické desky)

  1. rychlé dosažení požadované teploty
  2. nižší produkce zbytkového tepla
  3. možnost využití úsporného varného senzoru
  4. jídlo přeteklé na varnou plochu se ihned „připeče“
  5. rychle připravena k použití
  6. téměř nulová produkce zbytkového tepla
  7. snadná údržba díky nepřipečení jídla po vytečení z hrnce – lze ji ihned otřít
  8. vyšší pořizovací cena desky i speciálního nádobí

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id12604 (magazinpodnikani.cz#47)


Přidat komentář